Actueel

 • 12 januari 2023

  Wiersma verdubbelt geld voor hb-onderwijs

  Lees meer…

 • 14 december 2022

  Een nieuw lid stelt zich voor: O.b.s. Mozaïek

  Lees meer…

 • 14 december 2022

  Maatwerk, talentbegeleiders en ruimte geven – Het Titus Brandsmalyceum

  Lees meer…

 • 14 december 2022

  School op de Berg: hb-onderwijs als de gewoonste zaak van de wereld

  Lees meer…

 • 28 november 2022

  Talent: ‘Bloom is meer dan (we) denken’

  Lees meer…


 • Alle nieuwsberichten

Wiersma verdubbelt geld voor hb-onderwijs

Onderwijsminister Dennis Wiersma trekt volgend jaar 23,5 miljoen euro uit voor onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen. Dat meldt hij op 23 december in een brief aan de Tweede Kamer. Zo wil de minister iets doen aan de grote groep thuiszitters voor wie nu geen geschikt onderwijs is georganiseerd. Tegen de 14 miljoen aan onderwijs voor kinderen die (hoog)begaafd zijn in 2022 is dit een flinke stijging. Dit bedrag zal oplopen tot 28 miljoen in 2024, een verdubbeling dus.

Meer dan alleen geld presenteert de minister een totaal plan van aanpak met structureel geld, anders dan zijn voorganger. Minister Slob riep een subsidie regeling in het leven voor het bijscholen van leerkrachten. Die regeling was ontoereikend en niet structureel.

Het is de bedoeling, meldt Wiersma, dat de subsidie voor onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen onderdeel wordt van de bekostiging. ‘Het doel is om de beschikbare middelen structureel beschikbaar te stellen, zodat de groep (hoog)begaafde leerlingen duurzaam van passend onderwijs worden voorzien’, aldus de minister. Op dit moment komt het nog regelmatig voor dat (hoog)begaafde kinderen geen goed onderwijs krijgen of zelfs thuiszitten, haalt Wiersma uit gesprekken die hij met deze kinderen heeft gevoerd. ‘Keer op keer waren dit schrijnende verhalen die mij raakten’, aldus de minister. Hij vindt dat de behoefte aan ondersteuning van deze leerlingen eerder moet worden erkend en dat ze ook beter moeten worden geholpen.

Lees het hele artikel op onderwijscommunity.nl…

© Begaafdheidsprofielscholen 2022 | Privacyverklaring