Actueel

 • 10 juli 2024

  Publicatie dubbel bijzondere leerlingen

  Lees meer…

 • 1 juli 2024

  “We willen dat de leerlingen op alle vlakken tot ontwikkeling komen” Hb-onderwijs op het Keizer Karel College

  Lees meer…

 • 25 juni 2024

  “Welke leerling in aanmerking komt? Daar hebben we geen criteria meer voor”. HB op de Prins Florisschool

  Lees meer…

 • 18 juni 2024

  Publicatie De sociale en emotionele ontwikkeling van hb-leerlingen

  Lees meer…

 • 17 juni 2024

  Column #13 Marko Otten: Patrick Lam uit Hongkong op zoek naar BPS

  Lees meer…


 • Alle nieuwsberichten

Geslaagde certificeringsmiddag BPS

In 2015 ontvingen 8 vo-scholen het BPS-certifcaat en werden daarmee volwaardig Begaafdheidsprofielschool. Tijdens de halfjaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen stond het middagprogramma geheel in het teken van de overhandiging en vooral van kennisuitwisseling, omdat het bestuur het contact en de kennisuitwisseling tussen scholen wil stimuleren. Een aantal van de gecertificeerde scholen vertelde enthousiast waar hun speerpunt ligt bij het verzorgen van onderwijs aan en begeleiding van de hoogbegaafde leerling. Bestuurslid Ninette Verheul was verantwoordelijk voor de organisatie van de middag.

“We hebben de scholen gevraagd een korte pitch te houden over een thema waar zij mee bezig zijn, en waar andere scholen van kunnen leren. Vervolgens konden de andere scholen in drie rondes meer te weten komen over de aanpak en de succesfactoren van de acht scholen.

Er was voor elk wat wils. Onderwerpen die aan bod kwamen, waren bijvoorbeeld tutorschap, individueel leren/maatwerk, speciale klassen voor hoogbegaafden en de aansluiting primair – voortgezet onderwijs. Die aansluiting komt steeds meer in beeld bij vo-scholen, de vraag is dan altijd: hoe gaan we dat goed organiseren.

Ik vond het mooi om te zien dat er veel met elkaar werd gesproken, en dat er veel kennis en ervaringen werden uitgewisseld. Er werd veel van elkaar geleerd. Iemand van een Limburgse school zei tegen mij na zo’n presentatie: dat was nu precies waar ik naar op zoek was. Ook hoorde ik iemand zeggen dat hij van zo’n middag met heel veel ideeën en enthousiast terugkomt op school. Dat is waar je het voor doet.

Het is een mooi succes waar we de afgelopen jaren naar toe hebben gewerkt – met alle andere activiteiten en met de BPS Academie: we willen aan elkaar laten zien wat voor moois we in huis hebben, en hoe we elkaar kunnen helpen nog beter te worden. Zo’n middag is daarom zeker voor herhaling vatbaar.”

De scholen die in 2015 zijn gecertificeerd zijn:
– Stedelijk Gymnasium Schiedam
– CSG Calvijn Rotterdam
– Oranje Nassau College Zoetermeer
– Picasso Lyceum Zoetermeer
– Amstelveen College Amstelveen
– Sint-Janslyceum Den Bosch
– Het College Weert
– Stella Maris College Meerssen

© Begaafdheidsprofielscholen 2011 | Privacy Statement