Actueel

  • 29 november 2024

    Column #15 Marko Otten: bezuinigingen

    Lees meer…

  • 26 november 2024

    Nieuw lid: OBS Brinkschool

    Lees meer…

  • 26 november 2024

    Brief aan OCW: Investeer in hoogbegaafde leerlingen. Het betaalt zich terug!

    Lees meer…

  • 25 november 2024

    ‘Hb-kinderen zijn bij ons onderdeel van de groep’: hb-onderwijs op het Mozaïek

    Lees meer…

  • 29 oktober 2024

    Nieuw BPS-lid: De Toermalijn

    Lees meer…


  • Alle nieuwsberichten

Column #14 Marko Otten: Een nieuw schooljaar

Het nieuwe schooljaar ligt blozend voor ons te zonnen op het septemberstrand. De scholen openen al gauw de koeltas om er verse jaarplannen uit te halen. Ze ruiken goed want voor de vakantie hebben de collega’s ze lekker klaargemaakt en ingepakt in vershoudfolie. Ook in de vereniging Begaafdheidsprofielscholen zullen we het een en ander uitpakken in 24-25. En daar hebben we zin in. Als we vooruitkijken, zien we aan de horizon weer onze verenigingsdagen verschijnen: een mooie visitatiestudiedag, geanimeerde ledenvergaderingen en het derde voorjaarsseminar van BPS.

Dit wordt het tweede volle schooljaar van ons BPS Beleidsplan 2023-2026. Vlak voor de vakantie hebben enkele bestuurders de beleidspunten gecheckt. Wat is er van dat plan al in werking gesteld? Best veel. En vooral, wat staat er dan op de rol voor 24-25. Enkele voorbeelden bij wijze van smaakmakers. Dit jaar leggen we actiever contact met de samenwerkingsverbanden waaraan onze leden verbonden zijn. Hierdoor ontstaat meer naamsbekendheid en een opschaling van onze know how. Het onderwerp bestuurlijke vernieuwing – noem het een verdere professionaliseringsslag binnen BPS – komt aan de orde op een heidag in het voorjaar. Hoe kan de vereniging de slagkracht van het bestuur en van de BPS-academie vergroten; zo mogelijk in samenwerking met een kring van actieve leden. Ook de bestuurlijke ondersteuning nemen we onder de loep. Die is al goed, maar misschien kan die nog effectiever? We kijken naar het ambtelijk secretariaat, de ict (o.m. in 24-25 de transitie van Dropbox naar een Teams-omgeving), de boekhouding en communicatie & media.

Op de scholen zelf is er dit jaar voor het eerst de optie om bij visitaties – naast de 8 code-elementen – schoolspecifieke criteria op te voeren die te maken kunnen hebben met de sterke kanten van de hb-aanpak, de ambities van de school op hb-gebied en bijzondere uitkomsten of resultaten van het eigen hb-beleid.

Ondertussen bericht de Regio Zuid dat het komend jaar het primair onderwijs meer en beter aandacht krijgt. Onder meer via nieuwe dimensies in de intervisieprogramma’s. We hopen dat met de nieuwe regio-indeling die van kracht is geworden, elders dit voorbeeld navolging vindt. BPS-Regio Zuid is van plan om met name bij de PO-intervisie ook collega’s van begaafdheidsprofielscholen in andere regio’s te betrekken.

Wat de aan ons toevertrouwde hb-leerlingen betreft, streven we volgend jaar opnieuw naar een klaterende BPS-Leerlingenconferentie. Maar mag ik van deze gelegenheid gebruik maken om al onze leden op te roepen even mee te denken?

De vraag is namelijk: hoe kunnen wij deze jaarlijkse conferentie op het juiste ambitieniveau blijven aanbieden? De leerlingenconferentie biedt een keuzemenu van colleges en workshops op hoog academisch niveau gegeven door hoogleraren, politici en ondernemers. Onze leerlingen genieten van het samenzijn in de peergroup en van de onderdompeling in voor hen nieuwe kennisgebieden. De onderwerpen variëren enorm, al ligt er in de praktijk een zwaar accent bij exacte wetenschappen en high end technology. Toch worden economie, geschiedenis, sociologie, politicologie en duurzame ecologie niet overgeslagen.

Uiteraard willen wij per leerling graag een betaalbare ticketprijs aanbieden, terwijl zoals bekend aansprekende accommodaties, faciliteiten en puberbestendige catering inmiddels een fortuin kosten. Voor de sprekers is er een vergoeding die minimaal de reiskosten omvat en vaak meer. Hoe dan ook, het gat in de conferentiebegroting zien we ieder jaar groeien en de vereniging kan uit de contributiemiddelen slechts bescheiden bijdragen. Dus denken we aan sponsoring en subsidies. Er komt een mooi bidbook aan. Maar wie willen en kunnen ons daarbij helpen? Heb je ideeën, connecties of een netwerk dat ons kan helpen, stuur een mail naar martijn@bureauq.nl.

Het is goed om de eerste column van 24-25 af te sluiten met iedereen, namens alle BPS-bestuurders en -medewerkers, een prachtig en geslaagd begaafdheidsprofieljaar toe te wensen.

Marko Otten

© Begaafdheidsprofielscholen 2011 | Privacy Statement