Actueel

  • 2 juli 2025

    Vereniging BPS en POINT organiseren samen werkplaats ‘Onderpresteren’

    Lees meer…

  • 2 juli 2025

    Column #17 Marko Otten: Veel kennen en kunnen, en keihard werken

    Lees meer…

  • 30 juni 2025

    “Je moet deze leerlingen leren te vertrouwen op hun eigen kunnen”. HB-beleid op Het College Weert

    Lees meer…

  • 27 juni 2025

    Omgaan met aandacht in de klas. Tips van hoogleraar Stefan van der Stigchel

    Lees meer…

  • 24 juni 2025

    Vereniging verwelkomt nieuwe aspirant-leden

    Lees meer…


  • Alle nieuwsberichten

Column #17 Marko Otten: Veel kennen en kunnen, en keihard werken

 

Op uitnodiging van Dr. Patrick Lam, rector van de Lutheran Academy Hong Kong, in samenwerking met Hong Kong University, de Hong Kong Academy for Gifted Education en de Education University of Hong Kong heb ik een week doorgebracht op de eilanden waarover de grote Chinese metropool zich uitstrekt. Ik bevond mij in goed gezelschap, want ook Lianne Hoogeveen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit en sinds kort lid van de Wetenschappelijke Raad bij onze vereniging, maakte deze reis ten behoeve van haar RITHA-studenten in deze stad. Vorig jaar rond deze tijd deed ik in mijn column (juni 2024) verslag van een reisje met Patrick Lam langs BPS-scholen. Nu werden Lianne en ik door Patrick en zijn collega’s meegenomen langs scholen en de genoemde instellingen.

Uiteenlopende educatieve profielen

Een memorabele reis want de politieke ruimte in de stad is door de regering in Beijing weliswaar tot een minimum beperkt, maar het is verbazingwekkend hoeveel ruimte er bestaat voor uiteenlopende educatieve profielen en een uitgesproken confessionele signatuur. We zagen Lutherse basis- en vo-scholen en de Alliance Primary School, een gereformeerde basisschool in het stadsdeel Whampoa. We schoten de hele week door de stad als een schietspoel in een weefgetouw; onderweg hebben we zeker twee boeddhistische campussen gezien en voorspelbaar veel Anglicaanse scholen. Verder springen de rooms-katholieke meisjesscholen eruit, zoals Our Lady of the Rosary College, die hoge academische standaarden combineren met een stevig stuk persoonsvorming. Helaas is een bezoek aan een van die scholen komen te vervallen.

Hong Kong en hoogbegaafdheid

Hoe gaat men in Hong Kong om met hoogbegaafdheid? Na een week kan ik er wel iets over melden. Hoogbegaafdheid lijkt er vooral gekoppeld te zijn aan hoge cognitieve, creatieve of fysieke prestaties. Ranzulli is de held maar aan het zijnsluik van Kieboom wordt minder aandacht geschonken al hoorden we af en toe ‘support for underachievers’ en ‘peer mentorship’ voorbij komen. Het label hoogbegaafdheid is er vooral een kwestie van veel weten, veel kennen, veel kunnen en keihard werken. Mogelijk dat de elf Hong Kong RITHA-studenten die deze week hun certificaat mochten ontvangen, hier straks een verschil gaan maken. We kregen wel de indruk dat coaches de kinderen stevig ondersteunen maar ook dat men alles gedurende de schoolloopbaan meet en bijhoudt, ook hoe de leerlingen na diplomering verder gaan. In scholen zie je of hoor je vaak dat deze of gene ex-leerlingen toegelaten zijn tot hoog-scorende universiteiten en hogescholen, danwel dat zij professor, kunstenaar, schaakkampioen of politicus in de centrale regering zijn geworden.

Drie niveaus

Wat de hb-aanpak betreft, is men het in Hong Kong eens geworden over een model van drie onderscheiden niveaus van programmering:

  • Schoolbased whole class teaching
  • School-based pull-out programmes
  • Off-school support.

 

Je herkent de nummers 1 en 2 ook op veel van onze BPS-scholen als een aanbod voor de hoogbegaafde leerlingen dat bestaat uit respectievelijk (1) differentiatie binnen de reguliere lessen en (2) aanvullende of vervangende programma’s en projecten. Van het derde ken ik zo gauw geen Nederlandse variant of het zou (in minivorm) onze jaarlijkse BPS-leerlingendag moeten zijn. De Hong Kong Academy for Gifted Education (HKAGE) biedt voor alle scholen in de hele stad de genoemde ‘off-school support’ aan. Directeur/bestuurder Dr. Jimmy Wong presenteerde ons een schitterende waaier van hoogwaardige programma’s waarvoor hoogbegaafde kinderen van 10 tot 18 zich aan de HKAGE kunnen inschrijven: astrofysica, schilderen & tekenen, archeologie, film, kwantummechanica, economie, wiskunde, leiderschap, oceanografie, (kunst)geschiedenis, diverse sporten, verschillende talen, literatuur en poëzie schrijven. Kinderen worden ook hier gecoacht en volgen hun programma(’s) ’s avonds, in de weekenden en in de vakanties. De lessen worden door experts, hoogleraren, ondernemers en trainers gegeven. De kinderen blijven daarnaast de lessen volgen aan hun eigen school.

3,5 miljoen voor een klaslokaal

Mijn reisgenoot, Lianne Hoogeveen, en ik die ieder op ons eigen terrein (respectievelijk Radboud en BPS) te kampen hebben met een toenemend tekort aan middelen, keken meteen op de eerste dag van ons bezoek verbaasd rond in een gloednieuw leslokaal voor het vak ‘aerospace-technology’ waarvoor een subsidie van omgerekend € 3,5 miljoen euro aan de Lutherse school is uitgekeerd. De rest van de week hoorden we van verschillende kanten dat de ministeries van onderwijs in Hong Kong en in Beijing de budgetten de laatste jaren almaar hebben verhoogd. China beschouwt onderwijsinvestering als het middel dat welvaart en stabiliteit voor een miljoenenvolk zal garanderen. Ja, zo’n buitenlandse onderwijsreis, hoe mooi ook, is altijd een les in nederigheid.

Marko Otten

© Begaafdheidsprofielscholen 2011 | Privacy Statement