Actueel

 • 16 september 2023

  Webinar subsidieronde 2023 regeling passend en dekkend aanbod

  Lees meer…

 • 16 september 2023

  POINT breidt uit! Focus op taal, lezen en (cognitieve) talenten

  Lees meer…

 • 16 september 2023

  18/9 Webinar IMAGE-deelstudie Interactieonderzoek

  Lees meer…

 • 30 augustus 2023

  Onderzoek: motivatie hb-leerlingen in het po

  Lees meer…

 • 4 juli 2023

  Nieuwe regeling Begaafde leerlingen voor samenwerkingsverbanden

  Lees meer…


 • Alle nieuwsberichten

Mentoraat voor hoogbegaafde leerlingen | vo


Type aanbod

Extern aanbod

Datum en tijd

Staan vast

School/organisatie

Novilo

Contactpersoon

Coördinator BPS Academie, info@bpsacademie.nl

Thema

Onderwijs en leren | Zorg en begeleiding

Onderwerpen

Wat heeft een hoogbegaafde leerling aan specifieke begeleiding nodig? Oog voor de leren-lerenproblematiek en slecht ontwikkelde executieve functies, negatieve overtuigingen en faalangst/perfectionisme, sociaal functioneren en het belang van een goed LVS. Het model Spiral Dynamics staat centraal als hulpmiddel om de juiste insteek bij de leerling te vinden; voor bovenbouw aandacht voor verrijking en persoonlijke ontwikkeling dmv POP-gesprekken, pre-universitaire trajecten, contacten met bedrijfsleven, motivatieproblematiek. Modellen van Seligman en Hsieh bieden handvatten voor stimulering en motivering.

Beschrijving

In twee sessies kunt u naar keuze een mentoraat hb-leerling onderbouw of bovenbouw kiezen. Een mix van beide is ook mogelijk. U leert oog te krijgen voor de speciale problematiek bij de begeleiding van hb-kinderen (leren leren, faalangst/ perfectionisme, gebrekkig ontwikkelde executieve functies e.d.) en u krijgt handvatten aangereikt om hier adequaat mee om te gaan. Daarnaast is er een belangrijk deel van de training ingeruimd voor motivatieproblematiek en stimulering van persoonlijke ontwikkeling van de leerling.

Wat levert het op

Oog voor de speciale problematiek bij de begeleiding van hb-kinderen (leren leren, faalangst/ perfectionisme, gebrekkig ontwikkelde executieve functies e.d.). Handvatten om hier adequaat mee om te gaan. Kennis van motivatieproblematiek en vaardigheden tot stimulering van persoonlijke ontwikkeling van de leerling.

Doelgroep en eisen

Docenten en mentoren voortgezet onderwijs. Voorkeur voor enige ervaring als mentor met reguliere leerlingen omdat algemene mentorvaardigheden slechts terloops aan bod komen. Na de eerste sessie wordt verwacht dat de cursist zich de theorie eigen maakt en enige onderdelen van de aangeleerde stof in de praktijk heeft uitgeprobeerd voor aanvang van de tweede sessie.

Omvang

Twee sessies van elk drie uur

Kosten

€ 185

Aantal deelnemers

Minimaal twintig, maximaal vijfentwintig deelnemers. Bij in company aantal deelnemers in overleg.

Datum

Data voor het schooljaar 2015-2016 worden nog vastgesteld.

Locatie

Camphusianum, Vriendschapstraat 11, 4204 AJ Gorinchem