Actueel
-
7 maart 2023
Column #9 Marko Otten: Een paar flinke slagen in het gedroomde beleid
Lees meer… -
7 maart 2023
OBS Joseph Haydn: Meegroeien met wat je leerlingen nodig hebben
Lees meer… -
7 maart 2023
Bonhoeffer College: ’De hb-manier van denken is van de school geworden’.
Lees meer… -
21 februari 2023
Kenniscentrum HB: thematafel peer-grouponderwijs en publicatie versnellen
Lees meer… -
17 februari 2023
Vereniging BPS verwelkomt drie nieuwe aspirant-leden
Lees meer…
Alle nieuwsberichten
Leren filosoferen met hoogbegaafde leerlingen: de basiscursus | po vo
Type aanbod
Datum en tijd
School/organisatie
Contactpersoon
Thema
Onderwijs en leren | Zorg en begeleiding
Onderwerpen
Een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving van de vier werkbijeenkomsten is op aanvraag verkrijgbaar. Er komt theorie aan de orde (kenmerken, voorwaarden en resultaten van een filosofisch gesprek) en er wordt veel geoefend met het voeren en leiden van een filosofisch gesprek.
Beschrijving
Filosoferen is het zoeken naar wijsheid. De cursus is gericht op het leiden van filosofische gesprekken met leerlingen en collega’s. In een filosofisch onderzoeksgesprek stellen de deelnemers zelf vast welke vraag zij onderzoeken. Jij leert dit onderzoek optimaal te begeleiden. Je waarborgt onder meer dat de deelnemers filosoferen over vragen die daartoe geschikt zijn, dat reflectie en ervaring in balans zijn en dat het onderzoek tot resultaten leidt – zonder zelf inhoud aan te bieden.
Wat levert het op
Na deze cursus ben je in staat een filosofisch onderzoeksgesprek met zowel leerlingen als volwassenen te leiden. Je past het kortere of langere filosofische gesprek als leermethode toe binnen verschillende vakgebieden en contexten. Je verwerft basiskennis van filosofisch gedachtegoed en van de socratische methode en je ontwikkelt een reeks praktische vaardigheden. Je werkt vanuit een socratische houding op basis van gezag en empathie. Een meer gedetailleerde beschrijving van deze competenties is op aanvraag verkrijgbaar.
Doelgroep en eisen
Docenten, mentoren en andere begeleiders van hoogbegaafde leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Ter voorbereiding bestuderen de deelnemers het boek Filosoferen aan de keukentafel (Scriptum 2015), geschreven door de cursusleider. Tussen de sessies in oefenen zij in het leiden van filosofische gesprekken. Het is niet noodzakelijk om de oriënterende workshop gevolgd te hebben.